Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Verkkotietoinsinööri tietää, missä putket kulkevat maan alla
Verkkotietoinsinööri tietää, missä putket kulkevat maan alla
Elias Holma aloitti maaliskuussa Tampereen Veden ensimmäisenä verkkotietoinsinöörinä. Hänen tehtävänään on päivittää ja kehittää verkkotietojärjestelmää, johon on tallennettu tiedot alueen vesihuoltoverkosta.
Töissä Tampereen Vedessä

Verkkotietoinsinööri tietää, missä putket kulkevat maan alla

Tampereen Vedellä on maan alla mittava omaisuus: reilut 840 kilometriä vesijohtoja ja yli 770 kilometriä viemäreitä.

Vesilaitoksilla on velvollisuus tietää verkostonsa sijainti. Sijaintitietojen avulla verkostosta luodaan digitaalinen malli, jota hyödynnetään suunnittelussa, kunnossapidossa ja hallinnassa.

Elias Holma aloitti maaliskuussa Tampereen Veden ensimmäisenä verkkotietoinsinöörinä. Hänen tehtävänään on päivittää ja kehittää verkkotietojärjestelmää, jotta se palvelisi käyttäjiään mahdollisimman hyvin.

– Tänne tarvittiin henkilö, joka käsittelee täysipäiväisesti verkkotietoa. Tehtäväni on pitää verkkotietojärjestelmän tiedot ajan tasalla, kehittää järjestelmän käytettävyyttä ja päivittää vanhoja tietoja, Holma kertoo.

Aikaisemmin tiedot vesihuoltoverkosta kirjattiin käsin paperisiin karttoihin, joista ne siirrettiin noin 1990-luvun puolessa välissä digitaaliseen muotoon. Samalla kartoitusten tarkkuus on parantunut ja tiedon sisältö monipuolistunut.

– Verkkotiedon ja dokumentoinnin merkitys on viime vuosina vain korostunut. Se on varmasti yksi syy, miksi tämä tehtävä päätettiin perustaa, Holma pohtii.

Koordinaatit tarkasti järjestelmään

Elias Holman työpäivä voi alkaa vaikkapa niin, että sähköpostiin kilahtaa urakoitsijan viesti uusista kartoituksista.

Kun uutta vesihuoltolinjaa rakennetaan tai vanhaa saneerataan, johtojen, venttiilien ja kaivojen tarkat sijainnit mitataan kaivannoista GPS-laitteella. Koordinaattipisteitä määritetään koko työmaan alueelta, jonka jälkeen urakoitsija lähettää aineiston Holmalle.

– Avaan suunnitelmat urakasta, käyn kartoitusaineiston läpi ja vien tiedot järjestelmään. Riippuen mittausaineiston koosta siinä voi mennä aamupäivä tai koko työpäivä, Holma kuvailee.

Jos aikaa jää, Holma voi keskittyä iltapäivällä verkkotietojärjestelmän kehittämiseen. Tavoitteena on muokata järjestelmästä mahdollisimman selkeä ja helppolukuinen.

Pääsääntöisesti Holma viettää työpäivänsä toimistolla, tietokoneen ja puhelimen ääressä. Toisinaan hän käy myös työmailla katsomassa, miten verkosto rakentuu.

– Työhön liittyy paljon yhteistyötä Tampereen Veden rakennuttajapuolen ja yksityisten urakoitsijoiden kanssa. Tykkään datan käsittelystä ja tietokoneen ja erilaisten sovellusten käyttämisestä. Tämä on monipuolista ja mukavaa hommaa, Holma kertoo.

Töihin suoraan koulun penkiltä

Elias Holma innostui vesihuoltoalasta opiskellessaan ammattikoulussa putkiasentajaksi.

25-vuotias Holma on kotoisin Kokkolasta, jossa hän opiskeli Keski-Pohjanmaan ammattiopiston LVI-linjalla. Toisen opiskeluvuoden keväällä hän päätyi hakemaan kesätöitä paikallisesta vesilaitoksesta.

– Pääsin asentajaksi Kokkolan Veteen ja olin siellä töissä puolitoista vuotta. Sinä aikana kiinnostuin vesihuoltoalasta ja kaikesta, mitä siihen liittyy.

Vuonna 2018 Holma muutti Tampereelle, jossa hän jatkoi LVI-alan opintojaan Tampereen ammattikorkeakoulussa. Kesällä 2021 hän pääsi Tampereen Veteen kesätöihin työnjohtoharjoittelijaksi.

Toukokuussa 2022 Holma valmistui LVI-insinööriksi ja aloitti toistamiseen kesätyöt Tampereen Vedessä. Sen jälkeen hän jatkoi täällä töitä ensin määräaikaisena ja maaliskuusta 2023 alkaen vakituisena työntekijänä.

– Tykkään vesihuollosta erityisesti siksi, että kyseessä on ihmisille niin kriittinen ja tärkeä asia. Olen aina halunnut tehdä työtä, jolla on merkitystä.

Kesätöissä Holman tehtävänä oli tehdä viemärikuvauksia uudenlaisella zoom-kameralla, jolla voidaan kartoittaa nopeasti vanhan viemäriverkoston kuntoa. Näiden kuvien ottamista ja aineiston käsittelyä Holma on jatkanut myös nykyisessä työssään verkkotietoinsinöörinä.

– Sekin on ollut mielenkiintoista hommaa. Olen saanut viemäreistä paljon uutta tietoa, Holma kertoo hymyillen.

1400 elias polkupyora

Vapaa-ajallaan Elias Holma harrastaa urheilua, erityisesti kuntosalilla treenaamista. Työmatkat Tampereen Kalevasta Nekalaan hän kulkee pyöräillen ympäri vuoden.

Elias Holma, 25

  • Koti: Asuu Tampereen Kalevassa.
  • Työmatka: Pyöräilee töihin ympäri vuoden.
  • Työ: Toimii Tampereen Vedessä verkkotietoinsinöörinä, eli huolehtii digitaalisen verkostokartan kehittämisestä ja yllä­pidosta.
  • Vapaa-aika: Harrastaa urheilua, erityisesti kuntosalilla treenaamista. Viihtyy myös kotona tietokoneella, pelailee ja pitää yhteyttä ystävien kanssa.