Onnea uuteen kotiin!
Antti ja Outi Lehtinen rakensivat perheelle uuden, oman kodin Tampereen Koivistonkylään, Antin vanhempien naapuriin. Vesihuolto järjestyi jouhevasti, vaikka korkeuserot aiheuttivat pientä päänvaivaa.
Tämän nopeammin omakotitaloa tuskin voi rakentaa.
Kaivinkoneet aloittivat työnsä Antti ja Outi Lehtisen tontilla Tampereen Koiviston-kylässä huhtikuun alussa. Toukokuun lopussa perhe pääsi jo muuttamaan uuteen kotiinsa.
– Meillä oli todella nopea rakennusprojekti. Kahdeksassa viikossa kaikki oli valmista, Antti Lehtinen kertoo.
Talon rakentaminen oli tosin alkanut jo tammikuussa talotoimittajan tehtaalla. Sieltä talo tuotiin tontille kolmena lähes muuttovalmiina moduulina.
– Viimeistelyt tehtiin paikan päällä. Asentajat olivat täällä töissä viikon verran, Outi Lehtinen muistelee.
Ehkä haasteellisinta rakennusprojektissa oli kaiken aikatauluttaminen siten, että eri työvaiheille jäi riittävästi aikaa. Kun talotoimitus oli sovittu tietylle viikolle, siitä ei voinut joustaa, vaikka muut työvaiheet olisivat vieneet suunniteltua enemmän aikaa.
Pientä päänvaivaa aiheutti myös vesihuollon järjestäminen. Lehtisten tontti on lohkaistu Antin vanhempien tontista, ja se sijaitsee selvästi runkovesilinjaa alempana. Puhtaat vedet saatiin johdettua uuteen taloon Antin vanhempien pihan kautta, mutta jätevesille piti rakentaa oma pumppausjärjestelmä, joka tuuppaa likaiset vedet ylämäkeen kohti kaupungin viemäriverkostoa.
Meillä oli todella nopea rakennusprojekti. Kahdeksassa viikossa kaikki oli valmista.
– Sain todella asiantuntevaa palvelua vesilaitokselta, kun hain liitoskohtalausunnon marraskuussa. Muutenkin kaikki sujui vesilaitoksen kanssa jouhevasti, Antti Lehtinen kiittelee.
Hän vinkkaa, että liitoskohtalausunto kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen rakennusprojektin aloittamista. Myös rakennuslupaa kannattaa hakea riittävän aikaisin.
– Meillä uhkasi tulla rakennusluvan kanssa kiire. Lupien hakeminen kannattaa aloittaa mieluummin etuajassa kuin viime tipassa!
Liitoskohtalausunnon saa sähköisesti
Uudisrakennuksen vesihuollon järjestämisessä on monta muistettavaa asiaa.
Liitoskohtalausunto tarvitaan heti rakennusprojektin alussa kiinteistön vesi- ja viemärisuunnitelmia sekä verkostoon liittymistä varten.
– Papereita ei enää pyöritellä, vaan liitoskohtalausunto tilataan ja toimitetaan sähköisesti. Rakentaja saa lausunnon pdf-muodossa sähköpostiinsa, josta hän voi liittää sen sähköisen rakennuslupahakemuksensa liitteeksi, kertoo toimistorakennusmestari Jarmo Niittyniemi Tampereen Vedestä.
Toimistorakennusmestari Jarmo Niittyniemi kertoo,
että liitoskohtalausunnot tilataan ja toimitetaan
nykyisin sähköisesti. Käymäänkin saa silti tulla.
Jos vesihuollon järjestämisessä on jotain poikkeavaa, kuten Lehtisten tapauksessa, vesilaitoksella voi poiketa myös kasvokkain juttelemassa eri vaihtoehdoista.
Liitoskohtalausunto on maksuton. Sen yhteydessä rakentaja saa laskelman kiinteistön liittymismaksusta, joka veloitetaan, kun asiakas on tehnyt liittymis- eli vesisopimuksen. Liittymismaksu määräytyy asemakaavan mukaisen kokonaisrakennusoikeuden ja kiinteistötyypin mukaan.
Varsinaisen liittymissopimuksen voi tilata, kun kaupungin rakennusvalvonta on hyväksynyt vesi- ja viemärisuunnitelmat. Sen jälkeen tontille voi tilata vesi- ja viemäriliittymän sekä vesimittarin.
– Tiedot sopimusta varten voi ilmoittaa Tampereen Veden asiakaspalveluun joko verkkopalvelussa, sähköpostitse, puhelimitse tai käymällä paikan päällä, kertoo asiakaspalvelusihteeri Tuija Haapaniemi.
Seuraavan kerran asiakaspalveluun ollaan yhteydessä, kun talo on valmis ja perhe muuttaa uuteen kotiin. Silloin asiakaspalveluun tulee ilmoittaa uusi laskutusosoite, vesimittarin lukema sekä veden vuosikulutusarvio, joka lasketaan asukasluvun mukaan.
Asiakaspalvelusihteeri Tuija Haapaniemi
neuvoo mielellään rakentajia sopimus-
ja laskutusasioissa. Hän tietää, että
rakennusprojektissa on paljon muistettavaa.
Tonttivesijohdot paikalleen
Uusilla asuinalueilla Tampereen Vesi rakentaa pientalojen tonttijohdot valmiiksi tontin rajalle saakka. Näin uutta katua ei tarvitse enää talon rakentamisvaiheessa rikkoa ja asiakaskin selviää pienemmillä rakentamiskuluilla.
Vanhoilla asuinalueilla, kuten Lehtisten kotikulmilla Koivistonkylässä, rakentaja voi teettää tonttijohtojen kaivantotyöt joko vesilaitoksella tai itse valitsemallaan urakoitsijalla.
– Vesilaitos tekee kuitenkin aina vesijohto- ja viemäriliitokset runkolinjan ja tonttijohdon välillä, korostaa putkimestari Tommi Kivimäki Tampereen Vedeltä.
Rakentaja huolehtii maanrakennustöistä oman tonttinsa alueella. Vesilaitos asentaa vesijohdot valmiiseen, avoimeen kaivantoon, asentaa vesimittarin ja avaa sulkuventtiiliin. Asennustöistä tulee rakentajalle oma laskunsa. Uusilla asuinalueilla Tampereen Vesi laskuttaa myös tonttijohdon alkuosien rakennustyöt tonttirajalle asti, vaikka ne olisi tehty valmiiksi ennen taloprojektin aloittamista.
Rakentaja huolehtii maanrakennustöistä oman tonttinsa alueella. Vesilaitos asentaa vesijohdot valmiiseen, avoimeen kaivantoon, asentaa vesimittarin ja avaa sulkuventtiiliin.
Koko tonttivesijohto on kiinteistön omistajan vastuulla runkolinjaan asti.
– Vesijohtojen peitesyvyyden tulee olla 2,2 metriä, jotta ne eivät jäädy talvella. Tämä tahtoo joskus maanrakennustöissä unohtua, Kivimäki huomauttaa.
Myös vesimittari saattaa päästä jäätymään, jos se asennetaan kylmään tilaan. Tilassa tulisikin olla lämmitys myös rakennusaikana.
Putkimestari Tommi Kivimäki toivoo, että
asennustyöt tilattaisiin Tampereen
Vedeltä ajoissa – ei samana päivänä,
vaan mieluummin noin viikkoa aiemmin.
Varaudu ruuhkaan, hae luvat ajoissa
Kuten Lehtisten perhe oppi kantapään kautta, rakentajan kannattaa aloittaa vesihuollon järjestäminen ja erilaisten lupien hakeminen riittävän ajoissa.
– Varsinkin alkukeväästä voi olla ruuhkaa, kun meiltä pyydetään paljon liitoskohtalausuntoja. Sama ruuhka on myös kaupungin rakennusvalvonnassa ja Tampereen Veden asiakaspalvelussa. Silloin kannattaa varautua useamman viikon odotteluun, Jarmo Niittyniemi kuvailee.
Tommi Kivimäki toivoo, että myös vesijohtojen ja -mittarin asennustyöt tilattaisiin vesilaitokselta ajoissa – ei samana päivänä, vaan mieluummin noin viikkoa aiemmin.
Lehtiset saivat lopulta rakennuslupansa kuntoon ja talo-projekti toteutui suunnitelmien mukaan. Kun perhe muutti uuteen kotiin toukokuun lopussa, tehtävänä oli enää talon ulkomaalausta ja pihan laittoa.
– Taisin kastella nurmikkoa joka ilta. Outi jo vähän huomautti, että vettä ei saa tuhlata, Antti Lehtinen naurahtaa.
Perheen poika Matias, 7, aloitti juuri ensimmäisen luokan läheisessä Koiviston koulussa. Matka mummolaan on lyhyt, ja naapurustosta löytyy kavereita pallon potkimiseen ja Pokémonien metsästykseen.
– Uusi talo tuntui heti omalta kodilta, Lehtiset hymyilevät.
Lisää tietoa ja ohjeita rakentajalle:
www.tampereenvesi.fi/asiakkaalle/rakentajalle
Uusi talo tuntui heti omalta kodilta, Lehtiset kertovat.
Uudessa kodissa siivoaminenkin on hauskaa.