Esteettömyysvalinnat

Skip to main content

Veden ja jäteveden käyttö- ja perusmaksut nousevat

Käyttömaksut nousevat yhteensä 5,4 prosenttia. Talousveden uusi arvonlisäverollinen käyttömaksu on 1,35 €/m3 (nyt 1,26 €/m3) ja jäteveden arvonlisäverollinen käyttömaksu 1,98 €/m3 (nyt 1,90 €/m3).

Perusmaksuja korotetaan 10 prosenttia. Esimerkiksi omakotitalon arvonlisäverollinen veden perusmaksu on tammikuusta lähtien 7,95 €/kk (nyt 7,23 €/kk), kuten myös jäteveden perusmaksu.

– Investointitarpeet ovat lisääntyneet. Saneeraamme verkostoa ja laitoksia sekä rakennamme verkostoja uusille kaava-alueille, jotta pystymme ylläpitämään häiriötöntä vesihuoltoa. Tämän vuoksi poistoista aiheutuu ensi vuonna lisäkuluja noin miljoona euroa, selvittää suunnittelupäällikkö Heidi Rauhamäki Tampereen Vedestä.

Investointeihin sisältyvät Kaupinojan vedenpuhdistuslaitoksen saneeraus ja vanhojen verkostojen uusimista esimerkiksi Lamminpäässä ja Raholassa. Uutta vesihuoltoverkostoa rakennetaan muun muassa Vuoreksessa ja Lielahdessa. Lisäksi Tampereen kaupungin Tampereen Vedelle asettama liikeylijäämätavoite nousee 1,25 miljoonalla eurolla.

– Samaan aikaan veden myyntimäärä kuutioissa pysyy suunnilleen ennallaan, joten lisäkuluista aiheutuu maksujen korotustarvetta, vaikka olemme tehostaneet toimintaamme esimerkiksi vähentämällä henkilöstömäärää, Rauhamäki jatkaa.

Vesihuoltolain perusteella vesilaitoksen on katettava menonsa käyttö- ja muilla maksuilla. Tampereen Veden maksujen vertailuhinta on Vesilaitosyhdistyksen vuosittaisen kyselyn perusteella toiseksi halvin maan 15 suurimmasta vesilaitoksesta ja selvästi naapurikuntia halvempi.

Maksut nousevat myös Pirkkalassa, sillä veden ja jäteveden käyttömaksut on sidottu Tampereen voimassa oleviin käyttömaksuihin kertoimella 1,20. Talousveden arvonlisäverollinen uusi käyttömaksu Pirkkalassa on 1,62 €/m3 (nyt 1,51 €/m3) ja jätevesi 2,38 €/m3 (nyt 2,28 €/m3).

Uudet perusmaksut ovat Pirkkalassa samat kuin Tampereella.