Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Raakavesitornilla oppilaat näkivät vettä, joka on Roineelta tulossa Ruskoon puhdistettavaksi.

Näin Roineen vedestä syntyy puhdasta juomavettä

Vehmaisten koulun 6 A -luokka voitti Maailman vesipäivän vesivisassa retken Ruskon vedenpuhdistuslaitokselle. Samalla retkellä käytiin katsomassa järvivettä, jota Ruskon vesilaitos käsittelee.

Vehmaisten koulun kuudesluokkalaiset saivat toukokuun lopussa ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua juomaveden valmistukseen Ruskon vedenpuhdistuslaitoksella. Koulun 6 A -luokka voitti retken Tampereen Veden ja Ekokumppanit Oy:n järjestämässä Maailman vesipäivän vesivisassa.

10-11 Koululaiset021

Rautasulfaatti värjää veden punaruskeaksi ja dispersiovesi nostaa humuksen altaan pintaan.

Ruskossa Roineen pintavedestä käsitellään puhdasta ja raikkaan makuista juomavettä tamperelaisiin koteihin. Oppilaat näkivät, miten humus poistetaan vedestä, vesi suodatetaan hiekalla ja aktiivihiilellä sekä desinfioidaan kloorilla ja lopuksi uv-säteilyllä.

Nämä kaikki retkellä opitut ja kuullut asiat liittyivät hienosti kuudennen luokan fysiikan ja kemian opetussuunnitelmaan.

– Nämä kaikki retkellä opitut ja kuullut asiat liittyivät hienosti kuudennen luokan fysiikan ja kemian opetussuunnitelmaan, kertoo opettaja Sami Eskola Vehmaisten koulusta.

 

10-11 Koululaiset023

Raakavesitornilta vesi siirtyy flotaatioon. Veteen on lisätty rautasulfaattia, hiilidioksidia ja kalkkia.

Ainutkertainen kokemus

Vedenpuhdistuslaitokselle ei yleensä oteta koululaisryhmiä, joten oppilaat saivat varsin ainutkertaisen kokemuksen. Lopuksi oppilaat kävivät Kangasalla Roineen rannalla katsomassa järvivettä, jota Ruskon vesilaitos käsittelee. Luokka vieraili myös Vehoniemenharjun näkötornissa ja Vehoniemen automuseossa, jossa herkuteltiin munkeilla ja mehulla.

– Olimme todella tyytyväisiä luokkaretkeen. Oli etuoikeutettua päästä tutustumaan veden puhdistusprosessiin Ruskon toimintayksikköön, Sami Eskola summaa.

Maailman vesipäivän vesivisaan osallistui 23 luokkaa, ja vastauksia saatiin yhteensä 434 kappaletta. Visailu oli suunnattu Tampereen alakoulujen viides- ja kuudesluokkalaisille.

 

10-11 Koululaiset044

Hiekan läpi suodatettu vesi jatkaa näistä altaista matkaansa aktiivihiilisuodattimiin.

 

10-11 Koululaiset049

Raikas, puhdistettu juomavesi lähtee nyt kohti tamperelaisia koteja ja kouluja.

 

10-11 IMG 3174

Oppilaat olivat tyytyväisiä luokkaretkeen Ruskoon ja Roineen rannalle.