Esteettömyysvalinnat

Skip to main content

Keskuspuhdistamon rakentaminen edistyy

Sulkavuoren keskuspuhdistamon tontille nousee uusi maamerkki, kun 60 metriä korkean poistoilmapiipun rakentaminen alkaa keväällä.

Sulkavuoren keskuspuhdistamon rakentamisen aikataulu on tarkentunut. Tarkoituksena on, että jätevedet käännetään uudelle puhdistamolle kesällä 2025.

– Sen jälkeen on edessä urakoiden viimeistely- ja vastaanottovaihe. Biokaasun tuotanto ja hyödyntäminen käynnistyvät viiveellä vedenkäsittelyyn nähden, kertoo toimitusjohtaja Timo Heinonen Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:stä.

Puolet louhinnoista on saatu valmiiksi

Yli puolet louhinnoista on nyt saatu valmiiksi. Meneillään olevissa kahdessa louhintaurakassa louhitaan kalliotilat Sulkavuoreen sekä tulo- ja purkuviemäritunnelit Vihilahden ja Sulkavuoren välille.

Parhaillaan käynnissä ovat puhdistamon rakennusteknisten töiden, prosessiteknisten töiden ja laiteasennusten sekä instrumentointi- ja prosessiautomaatiourakoiden kilpailutukset.

Tavoitteena on, että sopimukset urakoista tehdään kesäkuussa 2021. Varsinaisesti rakennustyöt päästään aloittamaan Sulkavuoressa alkuvuodesta 2022.

Syksyn aikana uudelle keskuspuhdistamolle on rakennettu siirtoviemäreitä Tampereen Nuolialantiellä ja Hatanpäällä. Lisäksi Raholasta Haikkaan on upotettu vesistöputkia Pyhäjärven pohjaan. Näiden urakoiden viimeistelytyöt ovat edelleen käynnissä.

– Seuraava viemärityömaa on putkilinja Härmälässä Leirintäkadun ja Rantaperkiönkadun välillä. Sen rakentaminen alkaa keväällä 2021, Heinonen sanoo.

Kaikkiaan siirtoviemäriurakat saadaan valmiiksi vuoden 2023 loppuun mennessä. Tämän jälkeen toteutetaan vielä Pyhäjärven pohjaan laskettava purkulinja.

Keväällä 2021 aletaan rakentaa myös uutta, 60 metriä korkeaa poistoilmapiippua Sulkavuoren keskuspuhdistamon tontille.

– Piipusta tulee alueelle uusi maamerkki, joka näkyy kauas, Heinonen kuvailee.

Yksi Suomen suurimmista jätevedenpuhdistamohankkeista

Kun Sulkavuoren keskuspuhdistamo valmistuu, siellä tullaan käsittelemään Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan, Tampereen, Vesilahden ja Ylöjärven jätevedet.

– Kyseessä on yksi suurimmista jätevedenpuhdistamoinvestoinneista, joita Suomessa on toteutettu, Heinonen kertoo.

Viinikanlahden, Raholan ja Lempäälän jätevedenpuhdistamot jäävät Sulkavuoren käyttöönoton jälkeen pois käytöstä. Raholaan ja Viinikanlahteen rakennetaan uudet jätevesipumppaamot, jotka valmistuvat vuoden 2023 lopulla