Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Pertti Heikkilä
Pertti Heikkilä
Pertti Heikkilä kertoo vauhdin hidastuneen ja särmien hioutuneet vuosien varrella, mutta kiinnostus tekniikkaan on säilynyt. Vesilaitoksen pihassa on massiivisia, halkaisijaltaan 800 mm putkia, joista rakennetaan kaupungin pääsyöttölinjaa Kaupin ja Ruskon välille.

Varastoesimies sähköttää ympäri maailmaa

Ensin putkiasentajana ja sittemmin varastoesimiehenä toimiva Pertti Heikkilä on ollut talossa jo 35 vuotta. Nykyaikaa leimaava jatkuva kiire voisi Pertin mukaan hellittää.

Tampereen Veden Nekalan varasto sijaitsee Vesitalon kellarikerroksessa. Varaston etuosassa säilytetään päivittäin liikkuvaa tavaraa, kuten vesijohto- ja viemäritarvikkeita pientaloihin. Takaosassa on pienemmät runkolinjaputket. Kookkaammat runkolinjoissa käytettävät putket on varastoitu eri puolille kaupunkia.

– Putken pätkiä ei kannata ihan tuosta vaan kopata syliin, voi olla selkä äkkiä huonossa kunnossa, vuonna 1984 taloon töihin tullut Pertti tietää.

Pertillä on yhdyskuntarakentajalinjan antama peruskoulutus mm. vesijohto- ja viemäriasennuksiin sekä mittaustöihin. 1980-luvulla työ oli leppoisampaa. Asennusryhmä teki yhden työmaan valmiiksi ja vasta sitten aloitettiin seuraava. Asennustekniikkakin on muuttunut: 1980-luvulla vesijohtoliitoksia tehtiin vielä lyijyllä, toleranssiliittimet olivat vasta saapumassa markkinoille.

Väärä hälytys

Vuosien saatossa on sattunut ja tapahtunut. Eräs jäätyneen vesiputken sulatus Tammelan puutalokorttelissa on erityisesti jäänyt miehen mieleen. Keikka säikäytti niin paljon, että sydän jätti muutaman lyönnin välistä.

– Ulos virtaava höyry piti todella kovaa ääntä ja olin täysin keskittynyt työhöni, kun olkapäälleni laskeutui iso käsi. Kadulle oli kerääntynyt palolaitoksen väkeä ja useampi paloauto. Sulatuslaitteen ylipaineventtiilistä purkautuva höyry oli näyttänyt savulta ja joku oli tehnyt ilmoituksen tulipalosta, muistelee Pertti.

Pertti toimi ensin putkiasentajana, ja alkoi 1992 tehdä ohessa varastolla sijaisuuksia. 1998 työtehtävien uudelleenjärjestelyn myötä Pertti siirtyi päätoimisesti varastolle.

– Työtehtävät olivat tuttuja, mutta olihan muutos liikkuvista ulkotöistä sisätöihin iso.

Vahvuus tietotekniikassa

Päivän mittaan varaston ovi käy tiuhaan kun tavaraa tulee ja tavaraa menee. Ostotilausten, varastonimikkeiden, laskujen ja kirjausten ohella Pertti vastaa vesijohtotyömaiden materiaalikulutuksen ennakoinnista.

Tekniikka kiinnostaa Perttiä töissä ja vapaalla, jopa niin paljon, että SAP toiminnanohjausjärjestelmän kehitystyö vei miehen pariksi vuodeksi pois varastotyöstä.

– Vahvuuteni on tietotekniikassa, mutta yhtä lailla työkalut ja työtä helpottavat koneet ja laitteet kiinnostavat. Seuraan alan julkaisuja ja tiedän mitä asennustyö montulla on. Mietin aina uusia laitehankintoja tehdessä mihin rahoja kannattaa käyttää.

Rentoutumista radion äärellä

Päivät varastolla ovat verraten erilaisia, riippuu ihan mitä laitoksella on työn alla. Siirtolinjaa Kaupista Ruskoon on urakoitu pätkissä ja uusi osuus alkoi juuri. Hanke on iso ja harvinaislaatuinen.

Massiiviset, 800 mm halkaisijaltaan olevat runkolinjaputket ovat Vesitalon lastausalueella odottamassa loppusijoituspaikkaansa.

– Runkolinjaa uusitaan harvoin, näin isoja putkia tuskin osuu kohdalle oman uran aikana toiste.

Vapaa-ajalla Pertti pitää yhteyksiä sähköttämällä ja digitaalilähetteillä, varsinkin kilpailutoiminta on lähellä sydäntä. Radioamatööriluvan hän suoritti 1990-luvun alussa. Vapaa-ajasta suurin osa kuluu edelleen radion ääressä.

– Rakentelen ja kokeilen erilaisia antenneja, ja parantelen omaa radioasemaani, Pertti kertoo maapallon moniin kolkkiin kantavasta harrastuksestaan. 

Kuka?

  • Pertti Heikkilä
  • Toiminut varastoesimiehenä vuodesta 1998, sitä ennen putkiasentajana Tampereen Vedellä.
  • Perheeseen kuuluu avopuoliso, muutama koira, pari kääpiöluppakorvakania ja yksi kissa.
  • Koulutus yhdyskuntarakentaja ja varastoalan ammattitutkinto.
  • Suoritti radioamatööriluvan 1990-luvun alussa. Suuri osa vapaa-ajasta kuluu radioiden ääressä.