Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Heikki Syrjälä Tampereen Vedestä silmäilee Kaupinojan vedenpuhdistuslaitoksen A-linjaa, jonka saneeraus valmistuu kesäkuussa.

Kaupinojan vedenpuhdistuslaitos viittä vaille valmis

Monivuotinen saneeraus- ja uudisrakennusprojekti Näsijärven rannassa alkaa olla loppusuoralla.

Tuoreen maalin tuoksu käy nenään. Kaupinojan vedenpuhdistuslaitoksen uudessa viisikerroksisessa tulopumppaamosiivessä maalarit ovat työn touhussa, toisaalla sähkö- ja lvi-asentajat viimeistelevät modernia talotekniikkaa. Valvomo odottaa kalusteita ja prosessiautomaatiota. Pahvit suojaavat lattioita ja hissiä loppurutistukselta.

Muutamaa kerrosta alempana maan alla sijaitsee uuden tulopumppaamon sydän täynnä putkia, pumppuja, venttiilejä, mittareita ja kemikaalisäiliöitä. Läpimitaltaan 1,4-metrinen tuloputki siirtää jo raakavettä Näsijärven syvyyksistä imutukkiin, josta vesi kulkee neljää linjaa pitkin varavedenottamona toimivan, jo saneeratun B-linjan vedenpuhdistusaltaille ja Tampereen Kaukolämpö Oy:n kaukojäähdytystuotantoon.

Tärkeä h-hetki häämöttää kesäkuussa.Koko laitoksen koekäyttö alkaa, kunhan A-linjan saneeraus vanhalla puolella valmistuu. Menneen talven aikana sen vedenpuhdistusaltaat ovat saaneet uudet väliseinät ja pinnoitteet. Putkisto- ja koneistoasennukset ovat jo pitkällä.

– Tavoitteena on ottaa kokonaisurakka vastaan joulukuun alussa, jos kaikki menee hyvin. Olemme vähän aikataulusta myöhässä, sillä projekti on ollut haastava.

Saneerauksessa tulee usein yllätyksiä, kertoo tekninen päällikkö Heikki Syrjälä Tampereen Vedestä.

Ruskon rinnalle

Kun saneeraus- ja laajennusprojekti on valmis, Kaupinojan laitos alkaa toimia Tampereen toisena vedenpuhdistuslaitoksena Ruskon rinnalla. Sen vuorokausikapasiteetti nousee jopa 66 000 vesikuutioon, mikä riittää Tampereen Veden jakelualueen koko vedentarpeeseen.

Kaupinojan laitos on miehittämätön, ja sitä ohjataan etänä Ruskon vedenpuhdistamon keskusvalvomosta käsin. Syrjälän mukaan käyttö onnistuu myös Kaupinojan omasta uudesta valvomosta.

– Puhtaan veden lisäksi täällä tuotetaan myös lämpöä omaan tarpeeseen. Laitos hyödyntää lämmönlähteenään järvivettä ja on sen ansiosta omavarainen. Periaate on sama kuin maalämmössä, Syrjälä selvittää.

Rakentaminen jatkuu

Vaikka Tampereen Veden suururakka Kaupinojan rantamaisemissa pian päättyy, kalliolouhinnat ja maarakennustyöt viereisellä Tampereen Sähkölaitoksen kaukojäähdytyslaitoksen työmaalla jatkuvat vielä pitkään. Maailman suurin järvijäähdytykseen perustuva kaukojäähdytyslaitos valmistuu vuonna 2017. Se käyttää uuden tulopumppaamon Näsijärven syvyyksistä nostamaa vettä kiinteistöjen jäähdyttämiseen eri puolilla kaupunkia.