Esteettömyysvalinnat

Skip to main content

Vellamo kertoo veden laadun

Vellamo-web-sovelluksen kautta Tampereen Veden asiakkaat voivat jatkossa seurata oman alueensa veden laatua reaaliajassa.

 Veden laatua seurataan jatkuvasti ja siitä otetaan näytteitä, jotka kerätään tietokantaan. Asiasta tiedotetaan säännöllisesti muutaman kerran vuodessa, mutta koska laatu on tasaisen hyvä, se ei koskaan ole mikään uutinen. 

– Tämän pohjalta ryhdyimme miettimään, mitä keinoja olisi kertoa tasaisesti hyvästä veden laadusta ja kuinka paikkatietoihin perustuvan tiedon saisi julkaistua niin, että se puhuttelisi asiakasta kansantajuisesti ilman, että hänen täytyy olla tekniikan tai kemian asiantuntija, kertoo Tampereen Veden suunnittelupäällikkö Heidi Rauhamäki.

Monen toimijan yhteistyössä

Tiedon kääntäminen numerotiedosta havaintomalliksi on tehty yhteistyössä FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy:n ja SuperHelio Oy:n kanssa.

– Analyysit tehdään meillä, ja ne menevät automaattisesti laskentamallin lähtötiedoksi joka simuloi tiedon. Laskenta tuottaa kartta-aineiston. Epätarkkuuksien vähentämiseksi ja laskennallisen kuvaamisen helpottamiseksi keskiarvoina lasketut tulokset esitetään kaupunginosittain.

Kotioloissa oman alueen veden laadun näkee klikkaamalla itsensä palveluun ja valitsemalla hiirellä oman asuinalueensa palvelun etusivulle avautuvasta kartasta.

– Palvelu skaalautuu myös älypuhelimen näytölle, joten halutessaan voi myös liikkeellä ollessaan paikantaa itsensä kännykällä, jos veden laadusta halutaan tietoja vaikka reissussa ollessa. Päivätasontietojen lisäksi voimme tarkastella ja vertailla veden laatua kuukausi- tai vuositasolla, kertoo Rauhamäki.

Liikkeelle on lähdetty pienellä skaalalla. Vellamon kautta löytyy tällä hetkellä veden pH, lämpötila ja klooripitoisuus.

Tiedot päivittyvät tunnin välein

– Nämä ovat käynnistysvaiheessa helppoja analyysituloksia julkaistavaksi. Vielä tänä keväänä mukaan on tulossa ainakin veden kovuus, joka on tärkeä tieto esimerkiksi pyykinpesussa. Tampereella tämä onkin helppo, sillä vesi on pääosin kaikissa paikoissa pehmeää, Rauhamäki hymyilee.

Vellamoa testattiin käyttäjäpaneelin avulla, jonka kautta haarukoitiin näkökulmia ja haettiin usein kysyttyjä kysymyksiä, jotta palvelu voisi vastata jo alkuvaiheessa mahdollisimman kattavasti kysymyksiin veden laadusta.

– Lisäksi pyydämme kommentteja saman kokoisilta laitoksilta. Tavoittelemme palvelua joka puhuttelee ja palvelee ihmisiä. Vellamo on vasta starttivaiheessa ja sitä kehitetään jatkuvasti. Jatkossa sovellusta voi hyödyntää häiriötiedottamiseenkin vaikka siihen meillä on muitakin kanavia, Rauhamäki lisää ja painottaa hankkeen pioneeriluonnetta.

Tavoittelemme palvelua joka puhuttelee ja palvelee ihmisiä. Vellamo on vasta starttivaiheessa ja sitä kehitetään jatkuvasti.

Faktatieto kiinnostaa

– Veden laatu askarruttaa ihmisiä, ja osittain kysymys on tiedonhalusta. Sitten kun faktatietoa tarvitaan oikeasti esimerkiksi eri oppiaineissa koulussa tai muut järjestelmät haluavat sitä hyödyntää, sitä on nyt saatavilla. Samalla ihmiset saadaan lähemmäksi toimintaamme ja voimme näyttää että hyvä laatu on pysyvää, Heidi Rauhamäki kertoo.

Palvelu on nyt jo herättänyt paljon mielenkiintoa. Rauhamäki kutsuttiin puhumaan sovelluksesta Lontooseen Smart Water -konferenssiin huhtikuussa.

– Samaa pohjaa voisi aivan hyvin soveltaa muillekin vesilaitoksille, tarvitaan vain sähköinen analysointitapa, laskentamalli ja julkaisujärjestelmä, Rauhamäki vinkkaa.

TIESITKÖ?

Vellamo on Tampereen Veden kehittämä verkkopalvelu, josta asiakas saa ajantasaista tietoa Tampereen alueen verkoston veden laadusta, lämpötilasta, pH-arvosta ja klooripitoisuudesta kartan avulla. Laatu perustuu alueiden keskiarvoon. Laskentapisteitä on 10 000 ja näytepisteitä muutamia kymmeniä.

Vellamo ja lisää tietoa löytyy osoitteesta vellamo.tampere.fi.