Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Töitä riittää, mutta niistä selviää salsan sävelin, sanoo Sanna Siukola.

”Hienointa työssä on oivaltaminen”

Toimistoinsinööri Sanna Siukolan työpäivät Tampereen Vedessä kuluvat etupäässä liitoslausuntoja laatien. Lisäksi hän istuu kaupungin kaavapalavereissa ja antaa vapaa-ajallaan salsan viedä.

 Vilkaisu Sanna Siukolan työhuoneen seinätaululle kertoo nopeasti mitä hankkeita Tampereella ja Pirkkalassaon menossa. Löytyy yleissuunnitelmia Tesomalta ja Ratinan alueelta, Niemenrannan vesihuollon vaiheita ja tietenkin Rantaväylän tunneli, mistä liitoskohtalausuntoja tuottava Siukola teki lausunnot sekä työnaikaisien perusvesien pumppauksista että selvitteli mistä rakentajat saavat vetensä. Antoisimmillaan työ onkin lankojen solmimista ansiokkaasti yhteen. 

– Santalahden suunnalla on uusi kaava. Yhdistelin tunnelihankkeen tapahtumat ja menossa olevat johtosiirrot ja pystyin hyödyntämään tietoa Santalahden kaavassa. Hienoa työssä on oivaltaminen ja samalla saa seurata kuinka kaupunki kehittyy.

Siukolan yksikkö tekee noin 500 liitoslausuntoa vuodessa. Nyt on menossa kevätsesonki. Rakentajat tahtovat jättää rakennuslupansa ajoissa ja lausunto tarvitaan kylkeen. Lisäksi työn alla on isompia kaava-alueita.

Liitoslausunto tarvitaan aina kun rakennetaan uutta tai saneerataan nykyistä kunnallistekniikkaa. Lausuntoja tarvitsevat rakennushanketta suunnittelevat ja siihen lähteneet rakentajat. Liitoslausuntoa annettaessa mietitään mikä olisi kohteen luontevin liittymiskohta verkostoihin. Tämä vaatii johtotietojen selvittämistä maastossa mittaamalla tai viemärikuvaamalla sekä nykyisten liitosten tutkimista vanhoista talokorteista ja liitoslausunnoista – siis monenlaista johtokarttatiedon tulkintaa olemassa olevan tiedon pohjalta. Välillä liitostietoja annetaan jopa rakennussuunnitelmista ennakoiden.

– Liittymiskohtaan vaikuttaa sekä etäisyydet että runkoverkostojen korkeustaso ja suunnat. Yksityishenkilöille asiaa pitää usein avata enemmän ja selvittää esimerkiksi padotuskorkeusperiaatteita. Jos yleinen jätevesi pääsee tulvimaan lattialle, on vahingoista vastuussa kiinteistö, mikäli lattiakaivot ja vessanpöntöt ovat padotuskorkeuden alapuolella. Tulvalta voi välttyä johtamalla tilojen jätevedet yleiseen viemäriin pumppaamalla.

Kokemuksia viemäritunneleista

Siukolan ensimmäinen kosketus vesilaitoksiin ja kunnallistekniikkaan tuli 90-luvulla Helsingin Veden palveluksessa.

– Olin suuntautunut opintojen aikana vesi- ja viemäritekniikkaan, joten työpaikka oli hyvä ponnahduslauta kohti sitä mitä halusinkin.
Innokkuus, tiedonnälkä ja tekemällä oppiminen määrittelevät uran alkuvuosia.

– Tein töitä suunnitteluinsinöörinä jonka lisäksi tuurasin putkimestaria. Olin nuori ja aktiivinen ja pääsin joka paikkaan mukaan, Siukola hymyilee muistellessaan ikimuistoisia käyntejään pääkaupungin viemäritunneleissa. Kaivamatta tehdyt putkisaneeraukset sekä niihin liittyvät työjärjestelyt antoivat ymmärrystä vesihuollon verkostoista.

Tampereen Veteen Siukola tuli Pirkkalan kunnan kunnallistekniikan kautta 2011.

– Nyt työnkuvaan on tullut mukaan enemmän myös kaavapalavereja ja lausuntopuolta. Lisäksi lähetämme johtokarttoja, joita kaikki maan alle rakentavat tarvitsevat esimerkiksi maalämpökaivoja tehdessä.

Verkostoinvestointiyksikköön Siukola haluaa tuoda suunnittelunäkökulmaa hankeohjaukseen. Verkostojärjestelmän johtotiedon eheyttäminen luo tälle pohjaa.

– Kiinnostukseni on verkostossa jo työhistorian kautta. Asfaltti tuoksuu ja tiet ja työmaat vetävät myös puoleensa. Tuntuu, että pitäisi useammin mennä maastoon katsomaan liitoksien toteutumista ja kehittää työtään vieläkin paremmaksi.

16- ja 8-vuotiaitten lasten äitinä Siukolan rooli on kuljettaa, kustantaa ja kannustaa. Telivoimistelua harrastava tytär käy monta kertaa viikossa treeneissä. Äiti hyödyntää aikaansa liikkumalla monipuolisesti. Etenkin salsa, zumba ja kaikenlainen kuntoliikunta on vienyt mukanaan.

– Elämä on arjen pyöritystä ja oman terveyden ylläpitoa. Tanssi, musiikki ja tunne vie mukanaan, antaa virtaa ja auttaa jaksamaan. Salsatunnin jälkeen paistaa aina aurinko.

Tanssi, musiikki ja tunne vie mukanaan, antaa virtaa ja auttaa jaksamaan. Salsatunnin jälkeen paistaa aina aurinko.

Kuka?

Sanna Siukola

  • Toimistoinsinööri, päätyönä liitoskohtalausunnot.
  • Valmistui rakennusinsinööriksi 1993 Tampereen Teknillisestä oppilaitoksesta yhdyskuntatekniikan linjalta.
  • Perheessä kaksi lasta ja mäyräkoira.
  • Harrastaa salsaa, zumbaa ja kaikenlaista kuntoliikuntaa.