Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Näytteenottaja Helena Nieminen pitää osaltaan huolen siitä, että talousvesi on varmasti puhdasta. Laboratoriossa vedestä tutkitaan muun muassa happamuus ja bakteeripesäkkeiden määrä.

Näytteenottaja varmistaa, että juomavesi on puhdasta

Helena Nieminen nauttii liikkuvasta ja sosiaalisesta työstään vesinäytteiden ottajana. Seuraavaksi on kuitenkin edessä ”pitkä loma”, kun hän ryhtyy viettämään hyvin ansaittuja eläkepäiviä.

Mustalammen pohjavedenottamon kahvihuoneessa raikuu nauru. Näytteenottaja Helena Nieminen on juuri keittänyt koko porukalle kahvit.

Kun Nieminen tuli töihin Tampereen Veteen helmikuussa 1990, hän tarjoili syntymäpäiväkahvit heti ensimmäisenä työpäivänään. Siitä lähtien kahvitarjoilut ovat olleet hänen vastuullaan, kun joku porukasta on täyttänyt pyöreitä vuosia tai lähtenyt eläkkeelle. Onpa hän usein askarrellut onnittelukortinkin.

Seuraavaksi ovat vuorossa viimeiset Niemisen keittämät eläkekahvit, sillä hän on itse jäämässä töistä ”pitkälle lomalle”. Erityisiä suunnitelmia eläkepäiville hänellä ei vielä ole, mitä nyt sukulaisia voisi tavata nykyistä useammin.

Aamuvirkkuna Nieminen lähtee varmasti eläkkeelläkin aamuisin ulos ja kävelylle. Kelloa hänen ei enää kuitenkaan tarvitse vilkuilla.

Muutenkin Nieminen kertoo elävänsä päivän kerrallaan.

– Käyn lenkillä tai uimassa, kun tekee mieli. Ja jos alkaa tanssijalkaa kutkuttaa, lähden tanssimaan, hän hymyilee.

Työpäivään mahtuu monta etappia

Alun perin Helena Nieminen tuli siivoojaksi Tampereen Veden toimitiloihin Nekalaan. Noin kymmenen vuotta sitten edellinen näytteenottaja jäi osa-aikaeläkkeelle ja Niemiseltä kysyttiin, haluaisiko hän kouluttautua tehtävään. Ja tämähän halusi.

– Tykkään kovasti liikkuvasta työstä ja siitä, että saan olla ihmisten kanssa tekemisissä, hän kiteyttää.

Näytteenottajan tavallinen työpäivä alkaa kello 7 Nekalan toimistolta. Sieltä hän ottaa postit mukaansa ja lähtee ottamaan päivän ensimmäiset vesinäytteet Vellamon päiväkodille Tammelaan.

Seuraavaksi Nieminen kiertää ottamassa vesinäytteet Hyhkyn ja Mustalammen pohjavedenottamoilta. Hän vie postia Viinikanlahden jätevedenpuhdistamolle ja pyykkiä pesulaan. Välillä puhelin soi ja Nieminen lupaa hoitaa muitakin juoksevia asioita. Joka viikko vesinäyte haetaan myös Pinsiön ja Julkujärven pohjavedenottamoilta. Kuukausittain haetaan verkostonäytteitä useasta paikasta eri puolilta kaupunkia.

Silloin tällöin kierrokseen kuuluu myös muita kouluja, päiväkoteja ja työpaikkoja. Joskus tulee pyyntöjä ottaa ylimääräisiä näytteitä, koska asukkaat ovat huomanneet vedessä maku- tai värihaittoja.

Päivän lopuksi Nieminen käy vielä hakemassa näytteet Messukylän vedenottamolta ja vie ne tutkittavaksi laboratorioon Ruskoon. Työpäivä loppuu puoli neljältä, sitten voikin huoahtaa.

Vesikriiseiltä on onneksi vältytty

Nyt on vuorossa vesinäytteiden otto Mustalammen pohjavedenottamolta. Korviin sujautetaan korvatulpat, koska koneet pitävät tilassa kovaa meteliä.

Metallisista, pitkistä hanoista tulee vettä, joka on lähdössä vesijohtoverkkoon kohti tamperelaisia koteja, kouluja ja työpaikkoja. Helena Nieminen polttaa kraananpäästä mahdolliset bakteerit ja muut pöpöt kuumalla liekillä.

Seuraavaksi vettä juoksutetaan, jotta putkiin mahdollisesti kertyneet epäpuhtaudet poistuvat. Odotellessa Nieminen mittaa vedestä vapaan ja kokonaiskloorin määrän.

Vesi on yleensä aina ollut puhdasta. Mitään vesikriisejä Tampereella ei onneksi ole ollut.

Nieminen ottaa vesinäytteet ja merkitsee pulloihin, mistä ja milloin näytteet otettiin. Laboratoriossa niistä tutkitaan mm. veden happamuus ja bakteeripesäkkeiden määrä.

– Vesi on yleensä aina ollut puhdasta. Mitään vesikriisejä Tampereella ei onneksi ole ollut, Nieminen kertoo.

Joskus asiakkaiden vesi on värjäytynyt ruskeaksi, koska vesi on ollut poikki esimerkiksi runkolinjatöiden vuoksi. Silloin veden juoksuttaminen yleensä riittää.

– Kun Nokialla oli vesikriisi, sain rauhoitella asukkaita, että Nokian vesi ei millään pääse Tampereelle. Monen mielestä vesi maistui yhtäkkiä kovin oudolta, Nieminen naurahtaa.

Kuka?

Helena Nieminen.

Työskennellyt Tampereen Vedessä vuodesta 1990, josta kymmenen viime vuotta vesinäytteiden ottajana.

Nauttii liikkuvasta työstä ja ihmisten tapaamisesta.

Kolmen pojan äiti ja kolmen lapsen isoäiti. Harrastaa liikuntaa ja askartelua, käy mielellään teatterissa ja konserteissa.

Jää tänä keväänä eläkkeelle.